Özgürlük Rüzgarı (12-16 Şubat 2007)

Filmin özgün adı: "The Wind That Shakes the Barley"

Yönetmen:
Ken Loach
Senaryo: Paul Laverty
Görüntü Yönetmeni: Barry Ackroyd
Kurgu: Jonathan Morris
Müzik: George Fenton
Yapımcı: Rebecca O'Brien
Oyuncular: Cillian Murphy, Padraic Delaney, Liam Cunningham

2006. İngiltere, Almanya, İtalya, İspanya, Fransa ve İrlanda ortak yapımı. 127 dakika.

2006 Cannes Film Festivali Altın Palmiye En İyi Film Ödülü

Usta yönetmen Ken Loach'un bu son filmi, Cannes'da oybirliğiyle Altın Palmiye'ye layık görüldü. Irak'ta süregelen savaşla koşutluklar kuran film, festivalde siyasi içeriğiyle de tartışmalar yarattı. Bağımsız İrlanda Cumhuriyeti'nin ve Kuzey İrlanda'nın ortaya çıkışıyla sonuçlanan olayları anlatan film, adanın henüz bir İngiliz kolonisi olduğu 1920'li yıllarda geçiyor. İrlanda'daki İngiliz askerlerinin zulmüne tanık olan Damien, IRA'nın bir alt kolu olan İrlandalı cumhuriyetçilere katılır. Ancak, Damien'ın ağabeyi Teddy, İngilizlerle barış yapılması taraftarı olduğu için, bir trajedinin gerçekleşmesi kaçınılmazdır. Damien'ı, geçtiğimiz festivalde gösterilen Neil Jordan'ın Plüton'da Kahvaltı (Breakfast on Pluto) filminin başrol oyuncusu Cillian Murphy canlandırıyor.

[birfilm.com]

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Film, bağımsızlık için savaşan grupların "iktidar" sözkonusu olunca kolayca çözülebileceği iletisini izleyiciyi tarihsel bilgiye boğmadan ustalıkla ortaya koyuyor. Ve değişmeyen İngiliz oyunu - sömürgeciliğin şaşmaz stratejisi "böl ve yönet" burda da işleniyor.
Michael Collins ile karşılaştırdığımızda daha dokunaklı. Özellikle adını İngilizce söylemediği için öldürülen bir gencin cenazesi ile verilen giriş çok etkileyici.
Sıradan bir iç savaş filmi değil. Ama her iç savaş filminde bulunan motif burda da işleniyor: kardeşin kardeşi katli.
Yine de izlenmeli, ders alınmalı.
Ben Şu Çılgın Türkleri okuduğum sırada da gidince bir hayli etkilendim. Önerilir :)

Msb dedi ki...

Ben de tavsiye ediyorum bu filmi.